Μαθήματα μαγειρικής σε έναν τόπο λαμπερό, σε ένα νησί που έχει βάλει τρεις ηπείρους στον φούρνο, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα. Ανάγκη για διατήρηση των τροφίμων, φαντασία, αρχαίες πρακτικές και πολιτισμικές επιρροές από τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, κρεατικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, πιτσούνια, ψάρια, χόρτα, βότανα, άγριες αγκινάρες και χοιροσφάγια, θυμαρίσιο μέλι και ρεικόμελο, πετιμέζι, ρακί και κρασί, έφτιαξαν την Τηνιακή Κουζίνα.

Σε αυτό το σεμινάριο θα μαγειρέψετε με ντόπιους σεφ. Θα κόψετε, θα ανακατέψετε, θα τηγανίσετε, θα δοκιμάσετε αν το φαγητό θέλει κι άλλο αλάτι, θα μυρίσετε και θα γευτείτε. Και μετά θα γευματίσετε απολαμβάνοντας το δημιούργημά σας με κρασί από τους τοπικούς αμπελώνες. Υπάρχει κάτι νοστιμότερο;

ΧΡΟΝΟΣ

11 Μαΐου έως 21 Μαΐου, 8 Ιουνίου έως 18 Ιουνίου, 6 Ιουλίου έως 16 Ιουλίου και 28 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Ένδεκα (11) ημέρες, δέκα(10) διανυκτερεύσεις.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Το σεμινάριο αποτελείται από τέσσερα(4) μαθήματα μαγειρικής με τους σεφ Αντώνη Ψάλτη και Νεκτάριο Βλαχάκη, μια(1) ημερίδα γευσιγνωσίας τοπικών τυριών και κρασιών, δύο(2) μέρες με εκδρομές σε αλλαντοποιείο, τυροκομεία και τοπικούς αμπελώνες, μιά(1) ολοήμερη επίσκεψη στη Δήλο και τη Μύκονο, και μία(1) ολοήμερη επίσκεψη στο χωριό Πύργος, τον τόπο του μαρμάρου και της γλυπτικής. Τα μαθήματα διαρκούν περίπου πέντε ώρες και αρχίζουν στις δέκα το πρωί. Τα απογεύματα είναι ελεύθερα για εκδρομές στα χωριά και μπάνια στις παραλίες του νησιού. Με τους συνοδούς μας θα γνωρίσετε το νησί και θα παρακολουθήσετε εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού στα πλαίσια των φεστιβάλ της Τήνου.

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η: Άφιξη.

Ημέρα 2η: Εκδρομή σε αλλαντοποιείο και τυροκομεία.

Ημέρα 3η: Εκδρομή σε αμπελώνες.

Ημέρα 4η: Μάθημα μαγειρικής.

Ημέρα 5η: Μάθημα μαγειρικής.

Ημέρα 6η: Μέρα γευσιγνωσίας.

Ημέρα 7η: Μάθημα μαγειρικής.

Ημέρα 8η: Μάθημα μαγειρικής.

Ημέρα 9η: Εκδρομή στη Δήλο και τη Μύκονο.

Ημέρα 10η: Εκδρομή στο χωριό Πύργος.

Ημέρα 11η: Αναχώρηση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αντώνης Ψάλτης

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1977. Σπούδασε μαγειρική στην Σ.Τ.Ε Μακεδονίας. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε σε πολλά εστιατόρια σαν chef de partie (Bobus grand central café, Envy, Balthazar, Rock n’Roll, και στο φημισμένο «48» υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Έλληνα σεφ Χ. Πέσκια. Σήμερα έχει δικό του εστιατόριο στην Τήνο όπου δουλεύει με φαντασία τα προϊόντα του νησιού. Είναι ενεργό μέλος του κινήματος Slow Food και ένας από τους δημιουργούς του Tinos Food Paths. Συμμετέχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ζαχαροπλαστικής, Μοριακής Γαστρονομίας, Food Styling και άλλα.

Νεκτάριος Βλαχάκης

Ο σεφ Νεκτάριος Βλαχάκης μαγειρεύει και ερευνά τις παραδοσιακές κουζίνες των Κυκλάδων με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών συνταγών. Είναι σεφ στο εστιατόριο Τσαμπιά, και επιβλέπει το μενού στο εστιατόριο Αρόδο. Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» γράφει παράλληλα συνταγές για το site της ΕΡΤ. Είναι επίσης μέλος του Tinos Food Paths. Στην επαγγελματική του πορεία έχει εργαστεί σε κουζίνες μεγάλων εστιατορίων.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Στα πακέτα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Η διαμονή σε μικρά, πολύ προσεγμένα συγκροτήματα κατοικιών, πλήρως επιπλωμένων (Villa Ghisi, Vega, Big Blue, Elayio, Anemologio), ή σε μικρά ξενοδοχεία, με πλούσιο πρωινό, τοπικά εδέσματα και καθημερινή εξυπηρέτηση δωματίου.
  • Πλήρης διατροφή (γεύματα και δείπνα), σε ταβέρνες των χωριών ή της Χώρας.
  • Θα υπάρχουν στη διάθεσή σας όλο το εικοστετράωρο αυτοκίνητα 4×4, ένα(1) ανά τέσσερα(4) άτομα, (ή ανά δύο(2) με την σχετική επιβάρυνση), με τα καύσιμά τους.
  • Παρέχονται επίσης όλα τα εισιτήρια των πλοίων, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.
  • Οι συνοδοί, που θα είναι μαζί σας από τις 9.30 το πρωί μέχρι το τέλος της ημέρας, μιλάνε αγγλικά και γαλλικά, και είναι αυτοί που θα σας δείξουν το νησί, και θα φροντίσουν να κάνουν τη διαμονή σας μοναδική.
  • Συνεργάτης μας που μιλάει τη γλώσσα σας, θα σας περιμένει στο αεροδρόμιο για να σας συνοδέψει μέχρι το κατάλυμά σας, και θα σας συνοδεύσει μέχρι το αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή σας.
  • Το κόστος του σεμιναρίου ξεκινάει από τα 2300ευρώ.
  • Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια.