Η αρχιτεκτονική στο νησί της Τήνου δημιουργεί ένα συνεχή διάλογο με το τοπίο, τη φύση και τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Οι ρίζες της φτάνουν ως την πρώιμη αρχαιότητα όπου έχουμε τα πρώτα κτίσματα, διατρέχουν την εποχή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και στη συνέχεια δέχονται τις επιρροές των Ενετών. Το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση, της σχέσης των ανθρώπων με τη γη, της ικανοποίησης των αναγκών τους, και των ερεθισμάτων που απλόχερα το περιβάλλον των Κυκλάδων προσφέρει, και αποτυπώνεται στις ατελείωτες αναβαθμίδες, στα πανέμορφα κτίσματα της υπαίθρου και στους μοναδικής αισθητικής και λειτουργικότητας οικισμούς. Σε πολιτισμικό επίπεδο, τροφοδοτεί την καλλιτεχνία και τη μαστοριά στη χρήση της πέτρας και του μάρμαρου, και έχει παράξει, και συνεχίζει να παράγει, ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και ειδικότερα μαρμαρογλυπτών. Το επιστέγασμα αυτής της σχέσης είναι η ένταξη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Unesco με τις πλέον χαρακτηριστικές εκφάνσεις του άυλου πολιτισμικού πλούτου της ανθρωπότητας. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να αναδειχθούν μερικές από τις πολλές όψεις της μακραίωνης αυτής τέχνης: οι προσωπικές αφηγήσεις των ντόπιων μαστόρων, οι προφορικές παραδόσεις που συνδέονται μ΄αυτή, οι εθιμικές λειτουργίες και πρακτικές που τη συνοδεύουν, αλλά και η σημασία της για τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των ίδιων των Τηνίων. Και βέβαια, τα ίδια τα έργα των Τηνίων καλλιτεχνών, καρπός απαράμιλλης μαστοριάς και αισθητικής.

ΤΟΠΟΣ

Τήνος, χωριό Πύργος

ΧΡΟΝΟΣ

Ρωτήστε για τις διαθέσιμες ημερομηνίες.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Εικοσιμία ημέρες (21), (είκοσι(20) διανυκτερεύσεις).

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Μία(1) ή δύο(2) ομάδες των οκτώ(8) έως δέκα(10) ατόμων η κάθε μία.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για το σεμινάριο Ιουνίου (20/6-10/7), μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2018,
για το σεμινάριο Σεπτεμβρίου (5/9-25/9), μέχρι 30 Απριλίου 2018.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

α) Μάρμαρο

 • Γνωριμία με το υλικό. Διαδικασία επιλογής όγκου μαρμάρου.
 • Τα εργαλεία χειρός. Επιλογή και χρήση. Κανόνες ασφάλειας του μαρμαρογλύπτη και προστασίας του υλικού.
 • Θέμα: Δημιουργία, από ακανόνιστο όγκο διαστάσεων 40x50x12cm, ολόγλυφης λεκάνης (γούρνας), με ανάγλυφη λεπτομέρεια, σε γεωμετρικό ή ελεύθερο σχήμα. Υπεύθυνοι εργαστηρίων, ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας και ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος.

Ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο της Τήνου. Ξεκίνησε την επαφή του με το χώρο της τέχνης, στο ξύλο, δίπλα στον ξυλογλύπτη Ευάγγελο Καγιώργη και αργότερα στο μάρμαρο, με την καθοδήγηση του παππού του Λάζαρου Αρτέμιου Βαλάκα, παλαιού μαρμαρογλύπτη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου και εργάστηκε κοντά στους μαρμαρογλύπτες Χονδρογιάννη, Διαμαντόπουλο και Φιλιππότη. Διατηρεί Εργαστήριο Μαρρμαρογλυπτικής από το 1997 στον Πύργο Τήνου, δίνοντας έμφαση σε θέματα από τη φύση και τη θάλασσα με την οποία είχε έντονη επαφή από παιδί, ως γόνος ναυτικής οικογένειας και γιος φαροφύλακα.

Ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1955. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου το 1971, ενώ το 1979 ίδρυσε το εργαστήρι του στον Πύργο, φτιάχνοντας υπέρθυρα, βρύσες, πορτοσιές κ.ά. Είναι ένας από τους λίγους μαρμαρογλύπτες που αναλαμβάνουν συντηρήσεις και αναστυλώσεις παλιών καμπαναριών και νεότερων μνημείων, φτιάχνοντας παράλληλα και καινούρια καμπαναριά σε όλη την Ελλάδα. Από τις πιο σημαντικές συντηρήσεις των τελευταίων χρόνων είναι αυτές που ανέλαβε για τα καμπαναριά της Ι. Μ. Εκατονταπυλιανής Πάρου το 2003 και το διπλό καμπαναριό της Αγίας Τριάδας Λευκών Πάρου (έτος κατασκευής 1870) τη διετία 2011-2012. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

β) Αρχιτεκτονική

 • Το ανθρωπογενές τοπίο της Τήνου. Ύπαιθρος και χωριό.
 • Το Τηνιακό Σπίτι.
 • Περιστεριώνας, Ανεμόμυλος.
 • Εξωκλήσια της Τήνου.
 • Φάροι και φαροφύλακες. Ο Φάρος του Παπάργυρα στη Λιβάδα.
 • Εργαλεία και σκεύη από μάρμαρο. Δομικά στοιχεία.
 • Υπεύθυνη διαλέξεων και εκπαιδευτικών περιπάτων η Μαρία Βιδάλη.

Η Μαρία Βιδάλη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Portsmouth και στο Kingston University και κατέχει πτυχίο MPhil στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα “Liminality, metaphor and place in the farming landscape of Tinos: the case of Kampos”. Επίσης έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Mc Gill στο πεδίο “Architecture and Narrative”. Συμμετέχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ερευνητικό της έργο “Γη και χωριό -Τα εξωκλήσια της Τήνου” δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2009.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η Άφιξη, εγκατάσταση, γνωριμία
Ημέρα 2η Πύργος, μουσεία, εργαστήρια, λατομεία
Ημέρα 3η Επίσκεψη στη Δήλο και ξενάγηση στον χώρο
Ημέρα 4η Αρχιτεκτονική, εκπαιδευτική εκδρομή
Ημέρα 5η Αρχιτεκτονική, εκπαιδευτική εκδρομή
Ημέρα 6η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 7η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 8η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 9η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 10η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 11η Αρχιτεκτονική, εκπαιδευτική εκδρομή
Ημέρα 12η Αρχιτεκτονική, εκπαιδευτική εκδρομή
Ημέρα 13η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 14η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 15η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 16η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 17η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 18η Αρχιτεκτονική, εκπαιδευτική εκδρομή
Ημέρα 19η Αρχιτεκτονική, εκπαιδευτική εκδρομή
Ημέρα 20η Συσκευασία έργων, κλείσιμο σεμιναρίου
Ημέρα 21η Αναχώρηση

ΠΑΡΟΧΕΣ

 • Διαμονή σε καταλύματα στο χωριό Πύργος και στην ευρύτερη περιφέρεια, σε επιλεγμένα δίκλινα διαμερίσματα με κλιματισμό, κουζίνα, τραπεζαρία, και ιδιωτική βεράντα.
 • Πλήρης διατροφή, με πρωϊνό με τοπικά σπιτικά προϊόντα και γεύμα και δείπνο σε επιλεγμένες ταβέρνες του νησιού, φημισμένες για τις συνταγές τους.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια και εισιτήρια λεωφορείων.
 • Εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
 • Αυτοκίνητα 4×4, ένα ανά τέσσερα άτομα και τα καύσιμά τους.
 • Συνοδός-διερμηνέας (Αγγλικά, Γαλλικά) από τις 9.00 έως τις 21.00.
 • Τα χειροποίητα εργαλεία μαρμαροτεχνείας με τα αρχικά του καθενός.
 • Ο όγκος του μαρμάρου.
 • Τα υλικά συσκευασίας και τα έξοδα αποστολής το έργου και των εργαλείων στον τόπο κατοικίας του καθενός.
 • Συνεργάτης μας που μιλάει τη γλώσσα σας, θα σας περιμένει στο αεροδρόμιο για να σας συνοδέψει μέχρι το κατάλυμά σας, και θα σας συνοδεύσει μέχρι το αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή σας.
 • Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στις 5200 ευρώ.
 • Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 • Τα μαθήματα στα εργαστήρια ξεκινούν στις 9.30 και τελειώνουν στις 14.30. Υπάρχει διερμηνέας (Αγγλικά, Γαλλικά).
 • Οι εκπαιδευτικές εκδρομές ξεκινούν καθημερινά στις 9.30 και ολοκληρώνονται περίπου στις 14.30. Υπάρχει διερμηνέας συνοδός(Αγγλικά, Γαλλικά).
 • Μετά το μάθημα μπορείτε να επιλέξετε παραλία για μπάνιο, βόλτα στο νησί ή ότι άλλο θέλετε, ή να επιστρέψετε στο εργαστήριο για να συνεχίσετε το έργο σας, πάντα σε συνεννόηση με τον μαρμαροτεχνίτη. Σε αυτή την περίπτωση ο συνοδός-διερμηνέας, θα ακολουθήσει την υπόλοιπη ομάδα (έστω και αν είναι μόνο ένας), που θα έχει επιλέξει παραλία ή εκδρομή. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον καθένα σας, ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται πλήρως στα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες σας. Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να μας περιγράψετε πράγματα όπως τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα, τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες, τις προσδοκίες σας απ΄αυτό το ταξίδι, καθώς και μικρές προσωπικές σας συνήθειες που δεν θα θέλατε να αποχωριστείτε. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τις συνθήκες της διαμονής σας και το περιεχόμενο των διαλέξεων για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να γνωρίσετε σε βάθος, ένα πολύ ιδιαίτερο νησί και τους ανθρώπους του, και να ζήσετε τρεις εβδομάδες που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων μας.