Ο Πύργος διαθέτοντας άφθονο το μάρμαρο ως κύριο υλικό αναδείχθηκε από τα χρόνια κιόλας της τουρκοκρατίας ως το κέντρο της καλλιτεχνικής νεοελληνικής γλυπτικής, με ακμή το τέλος του 19ου και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Οικογένειες ολόκληρες ασχολήθηκαν αποκλειστικά με την τέχνη του μαρμαρά, ταξίδεψαν και εργάσθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βαλκάνια, Μικρά Ασία, Αλεξάνδρεια) αφήνοντας παντού την καλλιτεχνική σφραγίδα τους.
Πανορμίτες μαρμαράδες και μαρμαρογλύπτες κατασκεύασαν και διακόσμησαν τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια οικοδομήματα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, και εργάζονται μέχρι σήμερα στα έργα αναστήλωσης των αρχαίων μνημείων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι εδώ, στην Έξω Μεριά της Τήνου, γεννήθηκαν και οι μεγάλοι νεοέλληνες καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφοι του 19ου αιώνα, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Λουκάς Δούκας, ο Ιωάννης Βούλγαρης, οι Σώχοι, οι Βιτάληδες, καθώς και οι σύγχρονοι, όπως ο Γιάννης Γαΐτης, ο Λάζαρος Λαμέρας, ο Γιώργης Βαρλάμος και πολλοί άλλοι.
Το επιστέγασμα αυτής της σχέσης είναι η ένταξη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Unesco με τις πλέον χαρακτηριστικές εκφάνσεις του άυλου πολιτισμικού πλούτου της ανθρωπότητας. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να αναδειχθούν μερικές από τις πολλές όψεις της μακραίωνης αυτής τέχνης: οι προσωπικές αφηγήσεις των ντόπιων μαστόρων, οι προφορικές παραδόσεις που συνδέονται μ΄αυτή, οι εθιμικές λειτουργίες και πρακτικές που τη συνοδεύουν, αλλά και η σημασία της για τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των ίδιων των Τηνίων. Και βέβαια, τα ίδια τα έργα των Τηνίων καλλιτεχνών, καρπός απαράμιλλης μαστοριάς και αισθητικής.

ΤΟΠΟΣ

Τήνος, χωριό Πύργος

ΧΡΟΝΟΣ

Ρωτήστε για τις διαθέσιμες ημερομηνίες.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Δεκαπέντε ημέρες(15), δεκατέσσερις(14) διανυκτερεύσεις.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Μία(1) ή δύο(2) ομάδες των οκτώ(8) έως δέκα(10) ατόμων η κάθε μία.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

 • Γνωριμία με το υλικό. Διαδικασία επιλογής όγκου μαρμάρου.
 • Τα εργαλεία χειρός. Επιλογή και χρήση. Κανόνες ασφάλειας του μαρμαρογλύπτη και προστασίας του υλικού.

Θέμα: Δημιουργία, από ακανόνιστο όγκο διαστάσεων 40x50x12cm, ολόγλυφης λεκάνης (γούρνας), με ανάγλυφη λεπτομέρεια, σε γεωμετρικό ή ελεύθερο σχήμα.

Υπεύθυνοι εργαστηρίων, ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας και ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος.

Ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο της Τήνου. Ξεκίνησε την επαφή του με το χώρο της τέχνης, στο ξύλο, δίπλα στον ξυλογλύπτη Ευάγγελο Καγιώργη και αργότερα στο μάρμαρο, με την καθοδήγηση του παππού του Λάζαρου Αρτέμιου Βαλάκα, παλαιού μαρμαρογλύπτη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου και εργάστηκε κοντά στους μαρμαρογλύπτες Χονδρογιάννη, Διαμαντόπουλο και Φιλιππότη. Διατηρεί Εργαστήριο Μαρρμαρογλυπτικής από το 1997 στον Πύργο Τήνου, δίνοντας έμφαση σε θέματα από τη φύση και τη θάλασσα με την οποία είχε έντονη επαφή από παιδί, ως γόνος ναυτικής οικογένειας και γιος φαροφύλακα.

Ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1955. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου το 1971, ενώ το 1979 ίδρυσε το εργαστήρι του στον Πύργο, φτιάχνοντας υπέρθυρα, βρύσες, πορτοσιές κ.ά. Είναι ένας από τους λίγους μαρμαρογλύπτες που αναλαμβάνουν συντηρήσεις και αναστυλώσεις παλιών καμπαναριών και νεότερων μνημείων, φτιάχνοντας παράλληλα και καινούρια καμπαναριά σε όλη την Ελλάδα. Από τις πιο σημαντικές συντηρήσεις των τελευταίων χρόνων είναι αυτές που ανέλαβε για τα καμπαναριά της Ι. Μ. Εκατονταπυλιανής Πάρου το 2003 και το διπλό καμπαναριό της Αγίας Τριάδας Λευκών Πάρου (έτος κατασκευής 1870) τη διετία 2011-2012. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η Άφιξη, εγκατάσταση, γνωριμία
Ημέρα 2η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 3η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 4η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 5η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 6η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 7η Επίσκεψη στη Δήλο και ξενάγηση στον χώρο
Ημέρα 8η Παραδοσιακοί οικισμοί και αρχαιολογικοί χώροι
Ημέρα 9η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 10η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 11η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 12η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 13η Εργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 14η Συσκευασία έργων, κλείσιμο σεμιναρίου
Ημέρα 15η Αναχώρηση

ΠΑΡΟΧΕΣ

 • Διαμονή σε καταλύματα στο χωριό Πύργος και στην ευρύτερη περιφέρεια, σε επιλεγμένα δίκλινα διαμερίσματα με κλιματισμό, κουζίνα, τραπεζαρία, και ιδιωτική βεράντα.
 • Πλήρης διατροφή, με πρωϊνό με τοπικά σπιτικά προϊόντα και γεύμα και δείπνο σε επιλεγμένες ταβέρνες του νησιού, φημισμένες για τις συνταγές τους.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια και εισιτήρια λεωφορείων.
 • Εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
 • Αυτοκίνητα 4×4, ένα ανά τέσσερα άτομα και τα καύσιμά τους.
 • Συνοδός-διερμηνέας (Αγγλικά, Γαλλικά) από τις 9.00 έως τις 21.00.
 • Τα χειροποίητα εργαλεία μαρμαροτεχνείας με τα αρχικά του καθενός.
 • Ο όγκος του μαρμάρου.
 • Τα υλικά συσκευασίας και τα έξοδα αποστολής το έργου και των εργαλείων στον τόπο κατοικίας του καθενός.
 • Συνεργάτης μας που μιλάει τη γλώσσα σας, θα σας περιμένει στο αεροδρόμιο για να σας συνοδέψει μέχρι το κατάλυμά σας, και θα σας συνοδεύσει μέχρι το αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή σας.
 • Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στις 3.900 ευρώ.
 • Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

 • Τα μαθήματα στα εργαστήρια ξεκινούν στις 9.30 και τελειώνουν στις 14.30. Υπάρχει διερμηνέας (Αγγλικά, Γαλλικά).
 • Μετά το μάθημα μπορείτε να επιλέξετε παραλία για μπάνιο, βόλτα στο νησί ή ότι άλλο θέλετε, ή να επιστρέψετε στο εργαστήριο για να συνεχίσετε το έργο σας, πάντα σε συνεννόηση με τον μαρμαροτεχνίτη. Σε αυτή την περίπτωση ο συνοδός-διερμηνέας, θα ακολουθήσει την υπόλοιπη ομάδα (έστω και αν είναι μόνο ένας), που θα έχει επιλέξει παραλία ή εκδρομή.
  Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον καθένα σας, ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται πλήρως στα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες σας. Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να μας περιγράψετε πράγματα όπως τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα, τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες, τις προσδοκίες σας απ΄αυτό το ταξίδι, καθώς και μικρές προσωπικές σας συνήθειες που δεν θα θέλατε να αποχωριστείτε. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τις συνθήκες τις διαμονής σας και το περιεχόμενο των διαλέξεων για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  Στόχος μας είναι να γνωρίσετε σε βάθος, ένα πολύ ιδιαίτερο νησί και τους ανθρώπους του, και να ζήσετε δύο εβδομάδες που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων μας.