ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ

Ακολουθώντας τον δρόμο του μαρμάρου, η πρώτη στάση είναι στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Εκεί θα δείτε πως ο Τηνιακός μαρμαρογλύπτης παίρνει από το λατομείο έναν όγκο μαρμάρου και τον φτιάχνει αγάλματα, υπέρθυρα, κρήνες, τέμπλα, καμπαναριά, στάδια, ανάκτορα.

Μέσα από το Νεκροταφείο του Πύργου που είναι ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτικής και όπου διαδραματίζεται το «Πριν» του Βασίλη Αλεξάκη φθάνετε στην πλατεία του Πύργου για ένα καφέ, ούζο ή ρακί με γλυκό ή μεζέ. Επόμενη στάση στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, του μεγαλύτερου Έλληνα Γλύπτη και στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του.

(17)

Η διαδρομή συνεχίζεται στα εργαστήρια του χωριού όπου θα δείτε έναν από τους καλλιτέχνες να εργάζεται και θα μιλήσετε μαζί του για την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, το υλικό, τα εργαλεία και τα μυστικά της. 

Περιλαμβάνονται συνοδός-ξεναγός, εισόδος στα μουσεία, ελαφρύ γεύμα στην πλατεία και οι μετακινήσεις. Αναχώρηση καθημερινά στις 10.00πμ, επιστροφή στις 6.00μμ.

diakosmitiko

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Δημιουργήστε το δικό σας μαρμάρινο γλυπτό και ζήστε μια μοναδική εμπειρία στο χωριό Πύργος, στην Τήνο.

Ανακαλύψτε την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, και τον παραδοσιακό τρόπο λάξευσης του μαρμάρου. Ντόπιοι μαρμαρογλύπτες θα σας καθοδηγήσουν, και με την φαντασία και το ταλέντο σας, θα δημιουργήσετε το δικό σας μικρό γλυπτό. Και όταν ο <μαντρακάς> και το <βελόνι> ξεκουράζονται, τοπικοί μεζέδες και ρακί θα συνοδεύσουν την κουβέντα με το δάσκαλο, χαρίζοντάς σας ενέργεια και κέφι δημιουργικό. Στο τέλος της μέρας, γνώσεις και εικόνες, μυρωδιές και ήχοι, και το γλυπτό που θα φιλοτεχνήσετε, θα είναι αυτά που θα μείνουν για πάντα δικά σας.

Το εργαστήριο ξεκινάει στις 10.00πμ και διαρκεί πέντε ώρες, συν τον χρόνο των μετακινήσεων. Περιλαμβάνει τα υλικά, ελαφρύ γεύμα, τις μετακινήσεις, και το συνοδό, και οργανώνεται ιδιωτικά, για ομάδες έως έξι ατόμων, καθημερινά. Απαραίτητη η συνεννόηση τουλάχιστον μία ημέρα πριν.
Απολαύστε το.

diakosmitiko

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Ο Πύργος διαθέτοντας άφθονο το μάρμαρο ως κύριο υλικό αναδείχθηκε από τα χρόνια κιόλας της τουρκοκρατίας ως το κέντρο της καλλιτεχνικής νεοελληνικής γλυπτικής, με ακμή το τέλος του 19ου και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Οικογένειες ολόκληρες ασχολήθηκαν αποκλειστικά με την τέχνη του μαρμαρά, ταξίδεψαν και εργάσθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βαλκάνια, Μικρά Ασία, Αλεξάνδρεια) αφήνοντας παντού την καλλιτεχνική σφραγίδα τους.
Πανορμίτες μαρμαράδες και μαρμαρογλύπτες κατασκεύασαν και διακόσμησαν τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια οικοδομήματα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, και εργάζονται μέχρι σήμερα στα έργα αναστήλωσης των αρχαίων μνημείων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι εδώ, στην Έξω Μεριά της Τήνου, γεννήθηκαν και οι μεγάλοι νεοέλληνες καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφοι του 19ου αιώνα, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτρης Φιλιππότης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Λουκάς Δούκας, ο Ιωάννης Βούλγαρης, οι Σώχοι, οι Βιτάληδες, καθώς και οι σύγχρονοι, όπως ο Γιάννης Γαΐτης, ο Λάζαρος Λαμέρας, ο Γιώργης Βαρλάμος και πολλοί άλλοι.
Το επιστέγασμα αυτής της σχέσης είναι η ένταξη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Unesco με τις πλέον χαρακτηριστικές εκφάνσεις του άυλου πολιτισμικού πλούτου της ανθρωπότητας. Δίνεται έτσι η ευκαιρία να αναδειχθούν μερικές από τις πολλές όψεις της μακραίωνης αυτής τέχνης: οι προσωπικές αφηγήσεις των ντόπιων μαστόρων, οι προφορικές παραδόσεις που συνδέονται μ΄αυτή, οι εθιμικές λειτουργίες και πρακτικές που τη συνοδεύουν, αλλά και η σημασία της για τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των ίδιων των Τηνίων. Και βέβαια, τα ίδια τα έργα των Τηνίων καλλιτεχνών, καρπός απαράμιλλης μαστοριάς και αισθητικής.

ΤΟΠΟΣ

Τήνος, χωριό Πύργος

ΧΡΟΝΟΣ

Ρωτήστε για τις διαθέσιμες ημερομηνίες.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Δεκαπέντε ημέρες(15), δεκατέσσερις(14) διανυκτερεύσεις.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

  • Γνωριμία με το υλικό. Διαδικασία επιλογής όγκου μαρμάρου.
  • Τα εργαλεία χειρός. Επιλογή και χρήση. Κανόνες ασφάλειας του μαρμαρογλύπτη και προστασίας του υλικού.

Θέμα: Δημιουργία, από ακανόνιστο όγκο διαστάσεων 40x50x12cm, ολόγλυφης λεκάνης (γούρνας), με ανάγλυφη λεπτομέρεια, σε γεωμετρικό ή ελεύθερο σχήμα.

Υπεύθυνοι εργαστηρίων, ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας και ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος.

Ο Μιχαήλ Σαλταμανίκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο της Τήνου. Ξεκίνησε την επαφή του με το χώρο της τέχνης, στο ξύλο, δίπλα στον ξυλογλύπτη Ευάγγελο Καγιώργη και αργότερα στο μάρμαρο, με την καθοδήγηση του παππού του Λάζαρου Αρτέμιου Βαλάκα, παλαιού μαρμαρογλύπτη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου και εργάστηκε κοντά στους μαρμαρογλύπτες Χονδρογιάννη, Διαμαντόπουλο και Φιλιππότη. Διατηρεί Εργαστήριο Μαρρμαρογλυπτικής από το 1997 στον Πύργο Τήνου, δίνοντας έμφαση σε θέματα από τη φύση και τη θάλασσα με την οποία είχε έντονη επαφή από παιδί, ως γόνος ναυτικής οικογένειας και γιος φαροφύλακα.

Ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1955. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου το 1971, ενώ το 1979 ίδρυσε το εργαστήρι του στον Πύργο, φτιάχνοντας υπέρθυρα, βρύσες, πορτοσιές κ.ά. Είναι ένας από τους λίγους μαρμαρογλύπτες που αναλαμβάνουν συντηρήσεις και αναστυλώσεις παλιών καμπαναριών και νεότερων μνημείων, φτιάχνοντας παράλληλα και καινούρια καμπαναριά σε όλη την Ελλάδα. Από τις πιο σημαντικές συντηρήσεις των τελευταίων χρόνων είναι αυτές που ανέλαβε για τα καμπαναριά της Ι. Μ. Εκατονταπυλιανής Πάρου το 2003 και το διπλό καμπαναριό της Αγίας Τριάδας Λευκών Πάρου (έτος κατασκευής 1870) τη διετία 2011-2012. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1ηΆφιξη, εγκατάσταση, γνωριμία
Ημέρα 2ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 3ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 4ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 5ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 6ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 7ηΕπίσκεψη στη Δήλο και ξενάγηση στον χώρο
Ημέρα 8ηΠαραδοσιακοί οικισμοί και αρχαιολογικοί χώροι
Ημέρα 9ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 10ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 11ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 12ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 13ηΕργαστήριο μαρμαροτεχνίας
Ημέρα 14ηΣυσκευασία έργων, κλείσιμο σεμιναρίου
Ημέρα 15ηΑναχώρηση

ΠΑΡΟΧΕΣ

  • Συνοδός-διερμηνέας (Αγγλικά, Γαλλικά) από τις 9.00 έως τις 21.00.
  • Τα χειροποίητα εργαλεία μαρμαροτεχνείας με τα αρχικά του καθενός και ο όγκος του μαρμάρου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

  • Τα μαθήματα στα εργαστήρια ξεκινούν στις 9.30 και τελειώνουν στις 14.00. Υπάρχει διερμηνέας (Αγγλικά, Γαλλικά).
  • Μετά το μάθημα μπορείτε να επιλέξετε παραλία για μπάνιο, βόλτα στο νησί ή ότι άλλο θέλετε, ή να επιστρέψετε στο εργαστήριο για να συνεχίσετε το έργο σας, πάντα σε συνεννόηση με τον μαρμαροτεχνίτη. Σε αυτή την περίπτωση ο συνοδός-διερμηνέας, θα ακολουθήσει την υπόλοιπη ομάδα (έστω και αν είναι μόνο ένας), που θα έχει επιλέξει παραλία ή εκδρομή.
    Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον καθένα σας, ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται πλήρως στα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες σας. Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να μας περιγράψετε πράγματα όπως τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα, τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες, τις προσδοκίες σας απ΄αυτό το ταξίδι, καθώς και μικρές προσωπικές σας συνήθειες που δεν θα θέλατε να αποχωριστείτε. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε τις συνθήκες τις διαμονής σας και το περιεχόμενο των διαλέξεων για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
    Στόχος μας είναι να γνωρίσετε σε βάθος, ένα πολύ ιδιαίτερο νησί και τους ανθρώπους του, και να ζήσετε δύο εβδομάδες που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων μας.