1. ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΜΑΡΟΥ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ)

Σκοπός του τριήμερου εργαστηρίου είναι η επαφή και η γνωριμία με τις βασικές αρχές της μαρμαρογλυπτικής, το υλικό, τα εργαλεία, το σχέδιο. Τελειώνοντας, ο καθένας θα πάρει μαζί του το προσωπικό του δημιούργημα. Στον Πύργο, το 1955, σαν αποτέλεσμα της παράδοσης του νησιού στη μαρμαροτεχνία, ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου. Οι απόφοιτοί της στην συντριπτική τους πλειοψηφία εργάστηκαν σε όλες τις σημαντικές αναστηλώσεις και συντηρήσεις, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης,στην Δήλο, στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα και η συνεισφορά τους ήταν καθοριστική. Ένας από αυτούς θα σας δείξει πως διαλέγουμε το μάρμαρο, τα εργαλεία, βασικές αρχές σχεδιασμού και θα σας συνοδέψει μέχρι την ολοκλήρωση ενός μικρού έργου, δημιούργημα του καθενός σας.

Τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 10.00 και θα διαρκούν τουλάχιστον 4 ώρες. Μετά το εργαστήριο οι παραλίες και οι ταβέρνες των γύρω χωριών σας περιμένουν για να απολαύσετε το μπάνιο σας και την ντόπια κουζίνα.

Η τιμή περιμαμβάνει το μάθημα, τον διερμηνέα, καφέ και αναψυκτικά, ούζο και ρακί με μεζέ.

diakosmitiko

2. ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Στον δρόμο της γαστρονομίας θα συναντήσετε όλες τις λιχουδιές που παράγει η Τήνος.

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

Τα τοπικά τυριά θα τα γνωρίσετε σε ένα ολοκαίνουριο τυροκομείο όπου θα γευτείτε το τυράκι, τη γραβιέρα, την κοπανιστή και διάφορες άλλες παραλλαγές και πειραματισμούς του τυροκόμου. Σε έναν άλλο απομακρυσμένο τόπο, η Αγγελική έψαξε και ανακάλυψε μια παλιά ξεχασμένη συνταγή. Έφτιαξε λοιπόν το «καρίκι» ένα τυρί ανάμεσα σε παρμεζάνα, ροκφόρ και στίλτον, που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα! Θα το δοκιμάσετε.
Η ημέρα θα συνεχιστεί στην απόκοσμη παραλία της Λιβάδας για μπάνιο και στην Μυρσίνη, για μαγείρεμα και φαγητό στης Τερέζας.

ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΕΙΑ

Τα αλλαντικά στην Τήνο αποτελούν παράδοση από την εποχή της Ενετοκρατίας. Με τα χοιροσφάγια, ένα έθιμο που απαντάται όπου πέρασαν οι Ενετοί, οι ντόπιοι επινόησαν τρόπους να διατηρούν το χοιρινό κρέας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Λούζα, χοιρομέρι, σίσσυρο και σύγλινο, λουκάνικο και σαλτσίς, συνοδεύονται με ρακί, κρασί ή με μπύρα Pilsner, που φτιάχνεται στην Τήνο και παίρνει βραβεία για την ιδιαίτερη γεύση της.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Σύγχρονοι επισκέψιμοι αμπελώνες και οινοποιεία ξεπηδούν σε ένα νησί όπου ανέκαθεν η αμπελοκαλλιέργεια ήταν μια από τις βασικότερες ασχολίες των κατοίκων. Ποταμίσι λευκό και μαύρο, κουμαριανό, ασπράδι και γκντούρα, έδιναν κρασιά στην πλειοψηφία τους ερυθρά που ταξίδευαν σε όλη την Μεσόγειο. Καθόλου τυχαίο που το μεγαλύτερο προσκύνημα της Ορθοδοξίας, ο ναός της Ευαγγελίστριας, είναι θεμελιωμένο επάνω στον αρχαίο ναό του Διονύσου, προστάτη Θεού του κρασιού.

Περιλαμβάνει το συνοδό-ξεναγό, καφέ ή αναψυκτικά και φαγητό και ποτά (μενού) στα καφενεία και στις ταβέρνες των χωριών που θα επισκεφτείτε και μπάνιο σε άγνωστες στους πολλούς, παραλίες. Δεν συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση. Είναι απαραίτητα αυτοκίνητα. Αναχώρηση καθημερινά στις 10.30 και επιστροφή στις 18.30. Ειδικές τιμές για τα παιδιά.

diakosmitiko

3. ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Τρεις ημέρες ίσως είναι το ελάχιστο για να εντρυφήσει κάποιος στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Τήνου. Το τριήμερο περιλαμβάνει επίσκεψη σε τρία γραφικά χωριά, για να δείτε καμάρες, κρήνες και κατώγια, να μπείτε σε παλιά πετρόκτιστα σπίτια και να φανταστείτε την ζωή της οικογένειας του άλλοτε. Πλησιάζοντας στο χωριό των Περιστεριώνων, βλέπετε αυτά τα υπέροχα μνημεία κάποιας άλλης εποχής που ήταν συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή και διατροφή των κατοίκων. Πώς είναι κτισμένα; Ποιός τα στόλισε; Γιατί; Χαρακτηριστικό του τοπίου είναι και τα πολλά εξωκκλήσια. Άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα, περίπου 750 σε όλη την Τήνο συνδέονται άμεσα με το λατρευτικό αίσθημα των κατοίκων – ορθόδοξο και καθολικό – και στολίζουν μοναδικά τις λαγκαδιές και τις βουνοπλαγιές. Σ΄αυτά θα γίνει μια επαφή με τα λατρευτικά έθιμα των κατοίκων.

Περιλαμβάνει το συνοδό-ξεναγό, καφέ ή αναψυκτικά και φαγητό και ποτά (μενού) στα καφενεία και στις ταβέρνες των χωριών που θα επισκεφτείτε και μπάνιο σε άγνωστες στους πολλούς, παραλίες. Δεν συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση. Είναι απαραίτητα αυτοκίνητα. Αναχώρηση καθημερινά στις 10.30 και επιστροφή στις 18.30. Ειδικές τιμές για τα παιδιά.